Korona on muuttanut meille kaikille monta asiaa, joista yhtenä niistä on koulujen ja töiden siirtyminen kotiin, jos se on mahdollista. Suurin osa toimistoista on tyhjillään ja ihmiset ovat etätöissä. Sijainti ei ole ainoa mikä muuttuu, kun jäädään kotiin töihin, vaan myös arkiset rutiinit sekä kommunikointi työyhteisössä ovat erilaisia kuin työpaikalla. Enää ei haetakaan kahvia työpaikan kahvikoneesta ja höpistä niitä näitä työkaverin kanssa, vaan kahvi tulee omasta koneesta ja erilaisten viestintäsovellusten – kuten Microsoft Teams, Zoom ja Discord – välityksellä voi jutella ja viestitellä kollegojen kanssa, mutta kaikki tapahtuu verkossa.
Viikko sitten etätyösuositus annettiin uudelleen niille alueille, jossa on ollut koronatapauksia. Nyt jos koskaan on tärkeää hallita etätyöskentely, mutta myös pitää huolta omasta hyvinvoinnista, sillä kukaan ei tiedä kauanko pandemian vaikutukset ovat jokapäiväisessä elämässä läsnä. Kannattaa siis napata seuraavat kuusi vinkkiä itselleen ja soveltaa niitä omassa kotikonttoriympäristössä!
1. Aikataulutus – Jos olet tottunut tiettyihin rutiineihin ja haluat pitää niistä kiinni, kannattaa aikatauluttaa työpäivä kestämään kotona saman verran kuin työpaikallakin. Samat työajat ja tauot auttavat etätyöpäivää tuntumaan normaalilta työpäivältä, jolloin on myös helpompaa pitää kiinni samoista toimintatavoista ja työtehosta kiinni kuin toimistolla.
2. Olet kotona! – Kotona voit jättää hiukset kampaamatta ja tehdä töitä verkkarit jalassa. Olo kannattaa tehdä mukavaksi ja nauttia kodin tuomasta rauhasta. Jos työ vaatii videokeskusteluita, voi pukeutua vyötärön yläpuolelta hyvin, jos se on ainoa mitä kamera näkee. Kotona voi myös tehdä pieniä kotiaskareita työpäivän aikana, kunhan se ei haittaa työntekoa. Tällaisia ovat mm. tiskikoneen päälle laittaminen ja pyykkien peseminen.
3. Rauhallisuus – Kotona on yleensä rauhallisempaa ja hiljaisempaa kuin työympäristössä, jossa on muitakin ihmisiä ja elämää. Kotona ollessa voi keskittyä kaikessa rauhassa, ilman keskeytyksiä tai häiriöitä. Jos kotona oleva hiljaisuus häiritsee, voi taustameluksi laittaa omavalintaista musiikkia, podcastin, äänikirjan tai radion. Kun on yksin, saa itse päättää!
4. Vapauden ja vastuun tasapaino – Jos työ on sellaista, että kellonajalla ei niin ole väliä, voi työpäivää muokata oman mielen mukaiseksi. Jos haluaa aamulla nukkua hieman pidempään, katsella suosikkisarjan uusimman jakson ennen töiden tekoa, käydä lenkillä työpäivän aikana tai pitää hieman pidemmän lounastauon, on tämä mahdollista etätöiden ansiosta. Tästä vapaudesta seuraa kuitenkin vastuuta, sillä työt pitää siitä huolimatta hoitaa. Itsekuri onkin oleellinen asia etätyöskentelyssä. Kotona on paljon virikkeitä ja muutakin tekemistä kuin työt, mutta koko työyhteisö luottaa, että työt tulee hoidettua.
5. Työergonomia – Useimmat etätyöt liittyvät vahvasti toimistotöihin ja ne suoritetaan tietokoneella. On tärkeää, että myös kotona panostaa työasentoihin, työvälineisiin sekä työympäristöön. Sohvalla tai sängyllä töiden teko voi kuulostaa mukavalta vaihtelulta, mutta pitempään tehtynä siitä voi saada kipeän selän ja asennon hakemiseen menee enemmän aikaa kuin itse töiden tekoon. Siispä kannattaa etsiä itselle sopiva työasento, oli se sitten seisten tai työpöydän ääressä. Jos työvälineenä on läppäri ja kotona ei ole samanlaista tekniikkaa kuin töissä, esimerkiksi isoja näyttöjä, voi myös työnantajalta kysyä, että onko mahdollista viedä näyttö kotiin työntekoa varten. Myös nettiasiat kotona kannattaa miettiä ja tutkia onko kiinteä netti mahdollinen. Jos ei, kannattaa tutkia minkä operaattorin mobiililaajakaista on paras kotona. Operaattoreilta saa paljon tietoa internetistä ja sen toimivuudesta, ihan verkkosivuilta, mutta myös asiakaspalveluista, joten niitä kannattaa hyödyntää, jos ongelmia ilmenee. Työympäristö on myös tärkeä siten, että ylimääräiset virikkeet saisi pois työpöydän lähettyviltä. Jos puhelin vilkuttelee koko ajan viestejä ja ilmoituksia, maksamattomat laskut lojuvat vieressä tai pyykkikone jylisee lähellä, keskittyminen herpaantuu. Työpöytä ja -ympäristö kannattaakin siivota ja tarkistaa, ettei mitään ylimääräistä ole esille, jotta voi keskittyä vain työhön.
6. Muista kollegat – Viimeinen vinkki on osalle jopa se tärkein. Jos työpaikalla on tottunut vaihtamaan kuulumisia tai miettimään työkuvioita yhdessä, saattaa se helposti jäädä vähemmälle kotona. On tärkeää muistaa, että kollegat ovat vain puhelinsoiton, virtuaalisoiton, videopuhelun ja viestien päässä, joten yhteyden saa muihin, varsinkin jos olo on yksinäinen. Työnantajalta kannattaakin kysyä, onko mahdollisia pitää yhteisiä kahvitaukoja, jolloin kaikki tulevat samaan videopuheluun. Vaihtoehtoja yhteydenpitoon on monia, ihan Whatsappista työpaikan omaan ohjelmaan, kuten MS Teams, Zoom, tms. Kukaan ei ole yksin etänä!
Haluan vielä tässä lopuksi hieman esitellä itseäni. Olen Iida, 22-vuotias opiskelija, jonka harjoittelumahdollisuudet korona rajoitti. En ole saanut harjoittelupaikkaa, mutta ilokseni löysin Dude-hankkeen, jossa saan tehdä oman alani – liiketalouden – tehtäviä, kuten tämä postaus. Me olemme Dude-hankkeessa myös työskennelleet pitkään etänä ja pitäneet huolta toistemme terveydestä ja hyvinvoinnista. Näitä vinkkejä on siis itsekin tullut sovellettua, ja pakko myöntää, että tälläkin hetkellä kuuntelen musiikkia. Suosittelen vahvasti!
© DUDE 2018-2023